Emilio Salgari
ČUDESA 21. STOLJEĆA

17,60 

Preveo Franko Maglica

ISBN: 978-953-8314-08-7
Godina izdanja: 2023

Broj stranica: 200

Format: 21 x 15 cm

Uvez: meki

Podijeli na:

„Tek što su Brandok i Toby sjeli, Condor se odmah ukoso uzdigao iznad golemih kuća, opisujući niz krugova zadivljujuće preciznosti.

Taj stroj, koji su izumili znanstvenici 21. stoljeća, bio je zbilja čudnovat i, ono što je najčudnije, čudesne jedno­stavnosti.

Sastojao se samo od jedne platforme od metala koji je izgledao lakši od aluminija, sa četiri krila i dvije elise smještene jedne pored drugih, sve od platna, sa čeličnim šipkama i malim strojem koji ih je pokretao.

Plina, kako je vidljivo, nije uopće bilo; mehanika je tri­jumfirala nad letećim balonima iz prethodnoga stoljeća.

Toby i njegov drugar sa čuđenjem su gledali taj čude­san uređaj koji se podizao i spuštao i okretao i vraćao kao da je neka prava ptica.

Drugi njemu slični letjeli su u velikom broju iznad krovova zgrada, mjereći se u brzini, najvećim dijelom pre­vozeći gospođe koje su se veselo smijale, i bučnu djecu.

***

– Ja se pitam sanjam li – reče Brandok. – Nemoguće je da je sve ovo zbilja.

– Dragi moj Brandok, u 21. stoljeću smo.“

Emilio Salgari  (Verona,  1862. – Torino, 1911.) bio je svjetski poznat talijanski književnik. Iznimnu popularnost stekao je kao pisac za mlade. Dvjestotinjak pustolovnih romana i pripovijedaka napisao je pod utjecajem J. Vernea, E. Suea i A. Dumasa oca, koje je smjestio u egzotične i daleke krajeve. Najpoznatiji mu je ciklus o malezijskim gusarima, prema istoimenome romanu o gusaru Sandokanu. Mnogobrojna su njegova djela prenesena na film i televiziju, čime je i na taj način stekao veliku popularnost. Unatoč velikim književnim uspjesima i popularnosti, život je proveo u financijskim teškoćama i okončao ga tragično.