Elémire Zolla
SILAZAK U HAD I USKRSNUĆE

12,64 

Preveo Franko Maglica

ISBN: 978-953-59327-3-4
Godina izdanja: 2017
Broj stranica: 166
Format: 21 x 15 cm
Uvez: meki

Podijeli na:

„Kako preobraziti dječarce u ponosne, samozatajne lovce ili vojničine? Kako ih otrgnuti od neodoljivoga nagona koji ih, pod svaku cijenu, prisiljava na preživljavanje? Kako prekinuti vezu koja ih privlači prema obiteljskim ženama, zanesenima razumijevanjima i praštanjima? Pitanja su to koja se neprestano ponavljaju iz stoljeća u stoljeće.

Okvir uskrsnuća bio je izvoran u ortodoksnoj misli, pod utjecajem jasnoga sjaja preobraženja, oslikanog freskama u Kariye Djami ili Hori u Istambulu, gdje se Isus prikazuje obavijen nadnaravnom svjetlošću silazeći osloboditi Adama i Evu u trijumfu. Njegova slava preobražava, oslobađa i uzdiže na uzvišeni plan mističnoga.“

Elémire Zolla (1926. – 2002.) bio je talijanski esejist, filozof i povjesničar religija i vrstan poznavatelj ezoterijskih doktrina i istraživač istočnjačkog i zapadnjačkog misticizma. Tijekom svog dugog i plodonosnog života napisao niz vrlo značajnih djela u domeni intelektualne i kulturne povijesti, kao i u nas slabo poznate povijesti ezoterije i misticizma (Le origini del trascendentalismo, I mistici dell’Occidente, Che cos’è la tradizione?, L’esotismo nelle letterature moderne, Le potenze dell’anima: morfologia dello spirito nella storia della cultura, anatomia dell’uomo spirituale).